Kedves hallgatóim, miután a kormány lemondott a közkegyelemre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletről, kihirdette viszont a büntetőtörvénykönyv módosításait, méghozzá sürgősségi rendelet formájában, aminek az a lényege, hogy életbe lépése után az új jogszabály azonnal kifejti hatását, függetlenül attól, hogy utána a parlament jóváhagyja vagy sem. Megjegyzem azt is, hogy a módosításokat maga az alkotmánybíróság kérte, és újra az alkotmánybírósághoz fordulni legfeljebb annak megítélését kérve lehetne, hogy ezek a friss módosítások alkotmányosak-e vagy sem.

De közben kitört az indukált népharag. Tiltakozáshullám söpör végig futótűzként az országon; Romániában egyre gyakrabban előfordul, hogy nem csak a jogállam és a jogállamiság féltése lángol fel több oldalról, hanem az utca is. Ez rendben is van, mindenkinek demokratikus joga hallatni a szavát, tüntetni, lemondásokat kérni ? lásd mindazt, ami a trumpi Amerikai Egyesült Államokban is történik (persze minden szempontból más, nagyobb léptékben).

Kedves hallgatóim, ha nem lenne ez a tiltakozáshullám, ha nem lett volna az este Bukarestben az összecsapás a rendbontókkal, és nem lenne a nemzetközi visszhang, bíz? isten nem foglalkoznék az üggyel. Végül is a kormány dolga módosítani a Btk-t, és ő viseli döntésének a politikai következményeit. Tájékozódni pedig senkinek sem árt.

De ha már a kormányról van szó, akkor mai helyzetemben, bevallom, ezeknél a különben is átláthatatlanul zavaros fejleményeknél sokkal inkább az érdekel, hogy amikor megkapom februárban a következő megemelt nyugdíjat, mit látok a szelvényen. Sajnos nem úgy néz ki, hogy az emelés pótolja a kemény tél miatt megnövekedett gázfogyasztásomat, de jobb, mint semmi. Állítólag júliusig mintegy húsz százalékkal nagyobbak lesznek a nyugdíjak, mint mostanig. És túl azon, hogy a kisebb nyugdíjak mentesülnek a jövedelemadótól, és emellett egészségbiztosítási hozzájárulást sem kell többé fizetnünk, mert ezt az összeget az államkasszából fedezik majd, az sem mindegy nekem, hogy bizonyos társadalmi kategóriák számára nő a minimálbér, nő a közalkalmazottak fizetése, ingyen utazhatnak vonaton az egyetemi hallgatók, arról nem is beszélve, hogy mennyi adó és illeték szűnik meg, sok embernek megkönnyítve az életét.

De most tüntetések vannak és lesznek a kormány ellen, és ezzel kell foglalkozni. Meggyőződésem, hogy jogi ismereteim hiányosságai ellenére a szóbanforgó kérdésben tájékozottabb vagyok a tüntetők többségénél, úgyhogy elmondhatom: bár teljesen jogszerű, túlméretezettnek tartom az utca reagálását, és ezt a túlmértezettséget nem tudom egyébbel magyarázni, mint a mozgósító propaganda hatásával.

A múlt héten beszéltem néhány jogi következményről, de természetesen inkább a közkegyelemre vonatkozóan, most a Btk. módosításával kapcsolatban idézném korábbi alkotmánybírónk, Puskás Bálint véleményét, miután ? nagyon fontos megjegyezni! ? a Btk. módosítását leginkább pont az alkotmánybíróság tette kötelezővé. Hogy ez a mostani módosítás mennyire van rendben, nem tudom megítélni, a felek ? tehát egyrészt a kormányoldal, másrészt az ellenzék, az államelnök, a DNA és az utca ? egymásnak ellentmondó dolgokat állítanak, de Puskás Bálint, lám, azt mondja: ?A sürgősségi kormányrendeletek sürgősségének megindoklása a kormány dolga. Ebben az esetben (…) a sürgősség indokolt. Hiszen ezek már régi döntések, és a határidő a korrekcióra már rég lejárt.?

Kedves hallgatóim, sok mindent láttam, sok tüntetésen részt vettem Bukarestben. Még a tegnap esti összetűzések sem borítottak ki, gyakran látni ilyesmit mindenütt az utóbbi időben. Még élveztem is, hogy a jogállamiság védelmében az utcára vonult tüntetők kérték a fő kormánypárt elnökének a bebörtönzését. Az már egy kissé durvább, ha igaz, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség az egész kormányt meg akarja büntettetni a Btk. módosításáért… De talán megússzák.

Abban viszont egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a kormány kibírja az utca és főleg a fészbuk nyomását, továbbá a nemzetközi nyomást. Ez majd elválik, lehet, hogy nagyon hamar. Egyetlen dolog borított ki, de az nagyon, egy újságírónak a gesztusa. Ő valószínűleg nem kerül a bűnüldöző szervek elé. Hiszen ő csak annyit tett, hogy magadta az említett pártelnök lakáscímét, ami aztán a megosztással villámgyorsan elszaporodott, tehát elvben minden tüntetni és büntetni akaró ismerheti! Hát nem kedves? Önöknek mi a véleményük?