Bukarestben, a Tineretului-nál, a Mega Image előtt egy fiatalasszony felszedte a járdáról egy kóbor kutya ürülékét. Hát nem csodálatos! Pár éve még a kóbor kutyák kiirtását szorgalmazták Bukarestben? Aztán a Duna tévén azt láttam, hogy a szilveszterezők újévre szemétdombbá változtatták a Vörösmarty teret. Budapesten tökéletesen reprodukálták a Balkánt. Miként nyáron Párizsban a francia szurkolók, az angolokkal és az oroszokkal együtt ? hogy másokat most ne említsünk. És történt mindez az Európa Bajnokság alkalmából? Mert ?ahol Balkán van, ott Balkán van? ? mondhatta volna Illyés Gyula, bár ő nem a Balkánra, hanem a diktatúrára gondolt fájdalommal, iróniával, mélységes gyűlölettel. És most is arra gondolna? Mert ugyebár a demokráciáról is kiderült, hogy egyfajta diktatúra. A fasizmus és a kommunizmus a kisebbség diktatúrája, a demokrácia pedig a szabadon választott többségé. Hát nem Balkán az egész világ?

Szép hazánkban is győzött egy büntetett előéletű politikus által vezetett párt. Ez a büntetett előéletű politikus nem lehet miniszterelnök, de szemrebbenés nélkül lehet képviselő, sőt a Képviselőház elnöke. S ha már nem vezetheti ő a kormányt, nem gyakorolhatja ő a hatalmat ? mert szép hazánkban a kormány jelenti a hatalmat, szó szerint ? tehát ha a büntetett előéletű politikus nem ülhet maga a miniszterelnöki székbe, akkor olyan valakit kell, hogy oda tegyen ? egy tatár származású nőt, vagy pedig egy Temesváron ügyködő oltyán fiatalembert -, akinek kényelmesen dirigálhat, és aki nem nőhet gazdájának a feje fölé. Csodálatos balkáni játék! Gondolom, a nemrég megválasztott Donald Trump, Amerika beiktatásra váró új elnöke is eltanulhatja? a nagy román politikustól.

Romániában és a Balkánon sok a kiskapu. Mindent megtehetsz, ha megtalálod. Böjte Csaba ferences atya megtalálta, és a 9o százalékban románok lakta Déván árvaházat alapított, ahol húsz év alatt immár 5ooo gyermekről gondoskodott. Sőt, intézetének olyan jó híre van, hogy a börtönben a rabok konzerveket gyűjtöttek az árva gyermekeknek. Hát a jócselekedetnek is helye van a Balkánon. Ezt érdemes megjegyezni.

Az is érdekes, hogy a DNA jóvoltából együtt szenved, együtt van őrizetben a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója, Tamási Zsolt és ?tefan Some?an, egykori Maros megyei fő tanfelügyelő, aki engedélyezte a gimnázium létrehozását. Lesz itt még szolidaritás a két nép között! ? a Balkánná tett Erdélyben. Reméljük a legjobbakat. Év elején legalább is ezt szokás tenni.