„Tiszta lelkiismerettel azt kell mondanom, hogy nincs felelőssége a magyar oldalnak abban, hogy a magyar-román diplomáciai kapcsolatok rosszak – jelentette ki kérdésre Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes azon a sajtótájékoztatón, amelyen sorsdöntőnek nevezte a romániai választásokat, és a diplomáciáról is beszélt.

Az Index beszámolója szerint Semjén azt is megjegyezte, hogy ha egyáltalán érheti kritika román-ügyben a magyar külpolitikát, akkor az maximum annyi lenne, hogy korábban az asztalra kellett volna csapni.

Ő és Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a sajtótájékoztatón többször is elmondták, hogy milyen rosszak most a magyar-román kapcsolatok. Azzal kapcsolatban, hogy Semjén „őszintén elmondta”, szerepe van abban, hogy az RMDSZ-MPP szövetség indul a választásokon, és az EMNP nem, az Index rákérdezett arra, hogy hogyan kell elképzelni, hogy odamegy és megmondja egy pártnak, hogy ne induljon. Semjén azt válaszolta, hogy ez „tipikus indexes színvonalú kérdés”, majd kijelentette, hogy hosszas egyeztetéseket folytattak mindhárom romániai magyar párttal, aminek a végén az EMNP vezetősége belátta, hogy ha külön indulnának, azzal veszélyeztetnék a magyar érdeket. (index.hu)