A Google keresőmotor adatait elemezte a Hotnews hírportál, kimondottan a választásokkal kapcsolatban. A térképen ábrázolt eredmények alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik az egyes vidékek és a politikai szimpátiák között.

A Szociáldemokrata Pártra például elsősorban a régi román királyság területén, valamint a más nemzetiségek által meglehetősen gyéren lakott erdélyi vidékeken kerestek rá. Az RMDSZ-re elsősorban a Székelyföldön voltak kíváncsiak, a Mentsétek meg Romániát Szövetségre pedig általában Erdélyben és Bukarestben.

Érdekes egyébként, hogy az újonnan létrejött párt kilenc megyében vezeti a keresési statisztikát, míg a nagy hagyományokkal rendelkező Nemzeti Liberális Párt csupán három erdélyi, és három moldvai megyében.

Az adatokból az is kiderül, hogy működött a szociáldemokraták és a kisebb nacionalista pártok idegenellenes kampánya. A legkeresettebb mondatok között vannak a következők: Milyen vallású Dacian Ciolos? Mit jelent a „cioloş” szó románul? Nicusor Dan zsidó?

Az Agerpresnek adott interjúban Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy vélte, Románián az 1950-es évekéhez hasonló gyűlölethullám söpör végig. ?Vannak olyan emberek az utcán, akik azt mondják, hogy mi eladtuk magunkat Sorosnak, vagy hogy jobban tettük volna, ha tanulmányaink befejezése után külföldön maradunk. Olyan gyűlölethullám seper végig az országon, mint az 1950-es években, vagy 1990-ben, amikor a ‘nem adjuk el az országot’ szlogen volt a menő, és ez rendkívül káros Romániára nézve” ? mondta Nicuşor Dan.

A pártelnök szerint ezt a képet leginkább a televíziók formálják, és azért sikerül nekik, mert az emberek egy részének egyszerűen nincs más információforrása. Úgy véli: pártjának leginkább Bukarestben és a nagyvárosokban vannak hívei.