• Ungaria poartă negocieri cu Rusia pentru modernizarea avioanelor militare şi echipamentelor utilizate de armata ungară, a declarat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Potrivit lui Serghei Lavrov, Rusia ar urma să modernizeze avioanele şi elicopterele militare de fabricaţie sovietică utilizate în prezent de armata ungară. Cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Rusia trebuie reconstruită pe baze pragmatice, pe respect reciproc şi pe dreptul internaţional, a declarat, la rândul său, ministrul de Externe Péter Szijjártó.

  • Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a avut ieri consultări bilaterale cu omologul său ungar, Szabolcs Takács, prilej cu care au fost discutate teme de actualitate la nivel european, problematica migraţiei, revizuirea Cadrului Financiar Multianual, securitatea energetică. Cristian Bădescu a arătat că, în spiritul solidarităţii, România contribuie semnificativ la protecţia frontierelor externe ale UE, la activitatea agenţiilor europene în materie, precum şi la eforturile UE de susţinere a statelor aflate în prima linie, menţionează MAE.
  • Site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita dispune de un meniu audio, în română şi maghiară, destinat nevăzătorilor, fiind singura instituţie publică din judeţ care oferă o asemenea facilitate. Directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat ieri că meniul în format audio este interactiv, si când porneşte site-ul se precizează că trebuie apăsată o anumită combinaţie de taste, Alt 0, pentru a se declanşa meniul audio care, după aceea, enumeră, informaţiile care sunt disponibile pentru persoanele cu dizabilităţi. Directorul AJOFM Harghita a precizat că sugestia dezvoltării unui astfel de meniu a venit chiar de la persoanele nevăzătoare din judeţ, care au participat în trecut la cursuri de calificare în cadrul unui proiect european derulat de instituţie.
  • Autorităţile covăsnene au început pregătirile şi înscrierile pentru cea de-a VI-a ediţie a concursului ‘Galopiada secuiască’, ce va avea loc în zilele 9-10 iulie în apropierea localităţii Moacşa. Manifestarea, care atrage anual câteva zeci de mii de spectatori din ţară şi străinătate, va cuprinde, printre altele, demonstraţii de călărie, concursuri de atelaje şi sărituri peste obstacole, spectacole, cursuri de hipism, un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale. Preşedintele Asociaţiei ‘Vadon’, Demeter János, a declarat că noutatea ediţiei o reprezintă faptul că la acest concurs vor putea participa nu doar călăreţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ca până acum, ci şi călăreţi din ţară. Termenul limită de înscriere la concurs este 24 iunie. Manifestarea este organizată de Asociaţia Vadon, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna şi al Primăriei Sfântu Gheorghe.
  • Astazi la ora 19.00 are loc o nouă proiec?ie în cadrul proiectului ?120 de ani de istorie a filmului maghiar? – pelicula ?Oamenii muntelui / Emberek a havason? (subtitrat în limba română), în regia lui Szőts István – la Cinemateca Eforie. Pelicula realizată în anul 1942 de Szőcs István este o creaţie inclusă în arta cinematografică universală, având un rolimportant în dezvoltarea neorealismului italian. În anul 1942 filmul a obţinut premiul artistic la Veneţia.
  • Vineri, 27 mai, la ora 17.00: Concert de viole Antal Sándor şi Christian Naş (in cadrul evenimentului ?Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi? la Aula Palatului Cantacuzino). Prin acest turneu duo-ul îşi propune promovarea muzicii contemporane maghiare şi prezentarea, în rândul publicului românesc, a orientărilor compozitorilor de astăzi din Ungaria.
  • Vineri, 27 mai, la ora 18.00: Expozitie Căi ferate din Transilvania 1867-1914 in Sala de expoziţii din Cetate a Muzeului Judeţean Mureş. Evenimentul organizat de Institutul Maghiar din Bucuresti prezintă istoria construirii căilor ferate din Transilvania de la compromisul austro-ungar până la izbucnirea primului Război Mondial (1867-1914) se bazează pe colecţia de fotografii originale din bogata arhivă a Muzeului Tehnicii şi a Transporturilor din Ungaria. Reţeaua de căi ferate din Transilvania a fost construită între anii 1856?1918. Căile ferate au avut un rol decisiv în dezvoltarea economiei. În cadrul expoziţiei copiii vor putea pătrunde în tainele realizării machetelor feroviare cu invitatul Buzás Mihály, realizator de machete feroviare, prezent la  vernisaj.

Bejegyzés navigáció