Aligha módosul a választási rendszer a júniusi önkormányzati választások előtt, miután a szenátus plénuma vezetése úgy döntött, visszautalja a bizottságoknak a liberálisok tervezetét. A korábban készült szakbizottsági jelentést ugyanis érvénytelennek nyilvánították.

Călin Popescu Tăriceanu elnök elmondta: amikor a jelentések készültek, még működött a választási törvények kidolgozására létrehozott különbizottság, így ennek a testületnek kellett volna véleményeznie a tervezetet a házszabály szerint. Következésképp a jogi és a közigazgatási bizottság által készített jelentést érvénytelennek nyilvánították, így a tervezet szenátusi vitája gyakorlatilag a nulláról indul. Paradox módon az új jelentéseket ugyanannak a két testületeknek kell újra elkészítenie.

Nem változott a kormány álláspontja sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kezdeményezett vitanap után, amelyre meghívták Dacian Ciolo?t is. A kormányfő közölte: kormánya egyértelmű többségi akarat híján továbbra sem vállalja, hogy sürgősségi kormányrendelettel vagy a parlament előtti felelősségvállalással módosítsa a helyhatósági választási törvényt, és ismét kétfordulóssá tegye a polgármester-választást.

A vitán felszólaló Kelemen Hunor azt hangoztatta, hogy a törvény módosítása mindössze négy hónappal a választások előtt elbizonytalanítaná a választókat, holott a parlament célja az kellene hogy legyen a közelgő választásokon, hogy minél többen elmenjenek szavazni.