A legtöbb iskola, egyetem és közintézmény nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel ? ismerte el az ügyvivő kormányfő. Sorin Cîmpeanu szerint nemcsak a tűzrendészeti engedélyek körül vannak gondok, az épületek nagy része nem robbanás- és földrengés-biztos.

Arra is kitért, hogy a szakértőktől kapott információk alapján a problémák egy részét az egymásnak ellentmondó jogszabályi előírások okozzák. Példaként említette, hogy egy 2006-os kormányrendelet szerint a régi épületekben működő iskolák mentesülnek több engedély beszerzése alól. A Colectiv klubnál történt tragédia után az emberek érzékenyebbek ezekre a kérdésekre, és ez jó ? mondta az ügyvivő kormányfő azon a konferencián, amelyet az 1940. november 10-i földrengés 75 évfordulója alkalmából rendeztek a fővárosban.

Románia ügyvivő miniszterelnöke köszönetet mondott a külföldi segítségért. A kormány sajtóirodája szerint Sorin Cîmpeanu hétfő este találkozott az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada bukaresti nagykövetével. A találkozón jelen volt Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter és Raed Arafat államtitkár is, és szóba került az is, hogyan támogathatnák az említett országok a továbbiakban is Romániát a klubtragédia sérültjeinek a kezelésében.

Sürgősen hazahozzák Nagy-Britanniából a Colectiv klub 48-ik halálos áldozatának a holttestét. A szállítás költségeit a kormány tartalékalapja állja ? közölte Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszterelnök. Az ügyvivő kormányfő elhárította az újságírók kérdését, miszerint létezik egy 21 ezer egészségügyi dolgozóból álló koalíció, amely azt állítja, hogy a Colectiv klubban kiütött tűzesetet nem megfelelően kezelték a kórházak. Azt mondta: eljön az ideje a felelősségre vonásnak is, de a kormány most a sérültek kezelésére és a családjuk támogatására összpontosít.