A Román Gépjárműjegyzék (Registrul Auto Român – RAR) nem állít ki újabb törzskönyveket a Volkswagen-botrányban érintett modelleknek. A hírt Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök közölte, miután konzultált a kérdésben érintett két tárca ? a közlekedési, illetve a környezetvédelmi minisztérium ? vezetőjével.

A szenátusi elnök szerint a fogyasztókat védeni kell, ugyanakkor a hamis adatokat szolgáltató vállalatnak meg kell téríteni az okozott kárt. A román állam bevételtől esett el amiatt, hogy a Volkswagen a valósnál kedvezőbb szennyezési adatokat kommunikált, Románia ezért kárpótlásra jogosult ? érvelt Tăriceanu. Példaként említette, hogy Spanyolországban a kormány minden egyes eladott autó után ezer euróval büntette a német gyártót.

Romániában becslések szerint 100 ezer olyan modellt értékesítettek, amely a bevallottnál nagyobb mennyiségű káros anyagot bocsát ki. Az ügyben délben ült össze először a közlekedési és környezetvédelmi tárca, valamint a gépjárműjegyzék képviselőiből álló ?Volkswagen munkabizottság?.