Augusztus végéig 17 százalékkal nőtt a Romániába látogató külföldi turisták száma az egy évvel korábbihoz képest ? közölte az Országos Statisztikai Intézet.

A külföldi turisták száma majdnem 7 millió volt, a legtöbb az Európai Unió országaiból érkeztek, mindenekelőtt Magyarországról, Bulgáriából, Lengyel- és Olaszországból, Ausztriából.

Csökkent viszont idén a külföldre látogató románok száma. Akik pedig a határokon belül üdültek, azok közül a legtöbben a nagyvárosokat látogatták meg, a tengerpartot jóval kevesebben választották.

Terjed az online rendelés és fizetés

Az internetes repülő- és üdülési helyfoglalások csaknem felét mobiltelefonról vagy táblagépről bonyolítják le. Az arány a kétszerese az egy évvel korábbinak ? derül ki egy internetes portál összesítéséből. A táblagépek forgalma csak enyhén emelkedett -7-ről 9 százalékra -, viszont a telefonos helyfoglalások aránya 18-ról 38 százalékra nőtt. Egyre elterjedtebb ugyanakkor az online fizetés: az utazni készülők 64 százaléka közvetlenül az utazási ügynökség internetes oldalán bankkártyájával fizette ki a megrendelt repülőjegyet vagy üdülési csomagot. A vásárlók közül 50 úgynevezett virtuális valutát, BitCoint használt. Ezt a fizetési formát általában a nagyobb összegű fizetésekhez használták.