Az oktatáshoz való jog megsértéséhez vezethet az Egészségügyi Minisztérium tervezete, amely kötelezővé tenne nyolc védőoltást az óvodásoknak és az iskolásoknak ? állítják szülői képviseletek.

A tervezet alapján a hepatitisz B, a rózsahimlő, a kanyaró, a torokgyík, a gyermekbénulás, a mumpsz, a merevgörcs és a szamárköhögés ellen kell kötelező módon beoltani a gyerekeket. Az Egészségügyi Minisztérium javaslata szerint a szülőket értesíteni kell a kötelező oltásokról, és ha a szülő valamely ok miatt nem akarja beoltatni gyermekét, ezt írásban kell jeleznie a szakhatóságnál.

Az óvodákba vagy iskolákba csak akkor lehet beíratni a gyereket, ha a szülő fel tudja mutatni az oltások beadását igazoló dokumentumot. Ez alól csak azok a gyerekek mentesülnek, akiknek valamelyik oltás egészségügyi okok miatt nem javallott. Az immunizálás legfeljebb egy évvel halasztható, azután pedig az óvoda vagy iskola nem fogadja be a gyereket. Ha mégis, az érintett intézmény öt és tízezer lej közötti összegre bírságolható.