Lecsillapodtak a kedélyek reggelre a horgosi átkelőnél, ahol tegnap a menekültek áttörték a határzárat. Az MTI tudósítása szerint „csend és nyugalom” volt, ébredeztek a menekültek, nem volt annyira hideg éjjel, de sokan tüzet gyújtottak.

Vannak szerb rendőrök, de „semmit nem csinálnak” és ha történne is valami, nem avatkoznak be, arra kaptak utasítást, hogy erőszakot ne alkalmazzanak.

Előre megfontolt, tudatos támadás érte szerdán a röszkei közúti átkelőnél Magyarországot és a határt védő magyar rendőrséget – jelentette ki a kormányszóvivő csütörtökön Szegeden. Hangsúlyozta, a rendőrség arányos választ adott a felfegyverzett migránsok támadására, és nem lépte át a szükséges határokat.

Gyorsított eljárás

Tizenhárom újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.
A 13 vádlott kedden kora este, illetve szerdán dél körül Röszke, valamint Mórahalom külterületén lépte át illegálisan a szerb-magyar határt. A kerítést nem rongálták meg, mert a mások által korábban vágott lyukon keresztül másztak át. Az öt iraki, két pakisztáni, egy afgán és öt szír állampolgárt a rendőrség őrizetbe vette. A bűncselekmények elkövetését valamennyien elismerték.

A vádlottak ügyében soron kívül, gyorsított eljárásban dönt a Szegedi Járásbíróság – tudatta a csoportvezető ügyész.

Horvátország az új Magyarország

A vártnál is több, összesen öt és fél ezer migráns érkezett Horvátországba csütörtök reggelig – jelentette a horvát sajtó csütörtökön.

Ranko Ostojic belügyminiszter szerdán éjszaka újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg ellenőrzés alatt tartják a határt, de ha nagyobb migránshullám érkezik Szerbiából, akkor teljesen más módszert kell alkalmazniuk.
?Ez azt jelenti, hogy az Európai Uniónak hot spotokat kell építeni, hogy ott regisztrálják őket, még mielőtt a migránsok Horvátországba jönnének” ? mondta.

A migránsok egy részét az éjszaka folyamán már Zombor felé irányították a szerb hatóságok a horvátok kérésére, a vajdasági Bácsbezdán és a horvátországi Kiskőszeg (Batina) határátkelőre. Ez már a Baranyai háromszög, amely a magyar határ túloldalán fekszik.