Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése szerdán a román határnál, a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint az új kerítés korábban említett ?észszerű hosszúsága? körülbelül 70 kilométert jelent.

A helyszínen egyelőre az látható, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb-magyar határra kiépített műszaki zár. A területet, vagyis az érintett román-magyar határszakaszt rendőrök és katonák biztosítják.

Molnár Róbert, Kübekháza független polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: a kerítés folytatásának előkészítéséről meghozott kormányzati döntést követően Csampa Zsolt, a belügyi tárca önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta arról, hogy a Maros torkolatág a román-magyar határon is folytatják a határkerítés építését.

Hozzátette, nem ért egyet a döntéssel, és nagyon sajnálja, ugyanis ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel.

Felidézte, hogy 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a hármas határ metszéspontjában, a szerbiai Magyarmajdán és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba település lakóival. A négy falu hivatalosan is testvértelepülés – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy ezzel megszakad a kapcsolatuk a testvértelepülésekkel, hiszen a látótávolságnyira eső Óbéba 70 kilométerre kerül tőlük. Az ugyancsak a határ szomszédságában található Magyarmajdán és Rábé felé pedig 40 kilométer az út – mondta a polgármester.

Arról is beszámolt, hogy szerda délelőtt helikopterrel látogatást tett a honvéd vezérkar főnöke a falu határában.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felel?s biztos (k), Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatójuk után. (MTI Fotó: Bruzák Noémi) Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felel?s biztos (k), Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatójuk után. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

„Ésszerű hosszúságú” kerítés

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden jelentette be, hogy a magyar-szerb-román hármashatártól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés előkészítéséről döntött a kormány. Az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába. Az „ésszerű távolság” a miniszter szerint azt jelenti, hogy a hármashatártól a Maros folyóig, majd onnan még pár kilométer hosszan kezdik meg az előkészítő munkálatokat. Csütörtökön Szijjártó már azt mondta: a magyar-román határon épülő új kerítés korábban említett ?ésszerű hosszúsága? körülbelül 70 kilométert jelent.

Erdélyben nem ellenzik a kerítést

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök már kedden elmondta, hogy szerinte a budapesti intézkedés nem Románia vagy a román állampolgárok ellen irányul, sőt még segítségére is lehet Romániának abban, hogy ne váljon a menekültek fő útvonalává.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Bíró Zsolt szerint a kerítés tulajdonképpen Romániát védi azáltal, hogy tudatosítja a menekültekben és az embercsempészekben, hogy nem érdemes Románia felé kerülni. Ezzel Magyarország levesz egy terhet Victor Ponta és a román kormány válláról.
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Szilágyi Zsolt hangsúlyozta, az épülő kerítés nem az erdélyi magyarokat választja el Magyarországtól, hanem a több ezer menekültet próbálja feltartóztatni. Hozzátette, hogy szerinte a menekülteket Románia keleti határán kellene regisztrálni, és akkor a román?magyar határon nem alakulna ki olyan helyzet, mint a magyar?szerb határon.