?Románia a bejelentett 1700-nál több menekült elszállásolására is képes lenne, de tart attól, hogy képtelen lenne integrálni őket? ? derült ki az államfő hétfői sajtótájékoztatóján. ?A migránsok nem úgy jönnek Romániába, mintha szállodába mennének? ? fejtegette Klaus Johannis hozzátéve, hogy ?ezeket az embereket integrálni kell, meg kell őket tanítani románul?, és ezen a téren az országnak ?még sok tanulnivalója? van.

Az elnök újfent megerősítette, hogy Bukarest nem fogadja el a kötelező menekültkvótákat, de ez szerinte nem jelenti azt, hogy ?Románia xenofób, autista vagy különutas lenne?. Hangsúlyozta, hogy a szolidaritás kifejezésének léteznek más formái, a kvóták elfogadásán kívül is. Példaként említette, hogy Románia felajánlotta 40 ezer menekült áthelyezését.

Az Európai Bizottság múlt csütörtökön ismertetett javaslata szerint Romániának a júliusban vállalt 1785 menedékkérő mellett további 4646 Európába érkezett bevándorlóról kellene gondoskodnia. A bukaresti elnöki hivatal már két hete közölte, hogy Románia legfeljebb 1785 menedékkérőt hajlandó befogadni, ennyire rúg ugyanis a hat fogadóközpont kapacitása. Formális döntést az ügyben csütörtökön hoz a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes védelmi tanács.

Az elmúlt napokban több román magánszemély is jelezte, hogy kész befogadni menekülteket. George Becali üzletember egymaga ezer migránst szállásolna és látna el. A sajtóban ugyanakkor többen bírálták az államfőt ? egyes vélemények szerint ugyanis Románia ajánlata arcpirítóan szerény.