Hatvanöt éves korában, hétfő kora este elhunyt Bukarestben Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) alapító elnöke. Sajtóértesülések szerint a román médiában ?tribunként? emlegetett pártvezér szíve mondta fel a szolgálatot.

C. V. Tudor 1971-ben végzett a Bukaresti Egyetem filozófia karán. 1978-79-ben Bécsben tanult tovább. Olyan lehetőség volt ez, amely csak keveseknek adatott meg akkoriban, amikor az egyszerű turistaútlevél megszerzése is nagy nehézségekbe ütközött. Vadim azonban előszeretettel istenítette verseiben a román kommunista diktátort, Nicolae Ceausescut. Ennek ellenére nagy karriert futott be a rendszerváltás után újságíróként és politikusként. 1991-ben alapította a PRM-t, amelynek színeiben 1992 és 2008 között szenátor volt, 2009-től 2013-ig pedig európai parlamenti képviselő.

Populista, indulatos szónoklatainak és fénykorában több százezres példányszámban megjelent lapjainak köszönhetően éveken át fontos tényező volt a bukaresti politikában. Politikai karrierje zenitjét 2000-ben érte el, amikor a jobboldali kormány reformjai miatti elégedetlenséget meglovagolva bejutott az elnökválasztások második fordulójába. A szociáldemokrata Ion Iliescu tulajdonképpen neki köszönheti második elnöki mandátumát, a második fordulóban ugyanis valamennyi demokratikus erő összefogott Vadim ellen, aki korábban arról beszélt, hogy ?Románia csakis gépfegyverekkel kormányozható?.

Az évek során a pártvezér fokozatosan elveszítette vonzerejét, és ezzel párhuzamosan a PRM választótábora is ?elolvadt?. Az alakulat 2008 óta nem lépte át az 5 százalékos parlamenti küszöböt, az alapító elnök pedig a tavalyi elnökválasztáson kevesebb mint 4 százalékot ért el.