A román kormányfő sértőnek és provokatívnak tartja a magyar miniszterelnök Romániával szembeni attitűdjét, ellenben bóknak vette Orbán Viktornak azt a kijelentését, miszerint 2012-ig nagyon jól szót értett a román kormánnyal, ellentétben a mostanival.

„Ez számomra egy bók” ? húzta alá a román miniszterelnök az Antena 3 hírtelevízió hétfő esti műsorában, utalva Orbán szombati, Tusnádfürdőn tett kijelentésére. Ponta igyekezett óvatosan fogalmazni. „Nekem úgy tűnik, hogy a megnyilvánulásai ? nem miniszterelnökként, hanem politikai vezetőként ? sértőek Romániára nézve, és elfogadhatatlanok két szomszédos és baráti ország között” ? mondta, hozzátéve, hogy nem akar olajat önteni a tűzre.

A műsorvezető kérdésére, hogy fenntartja-e ezt az álláspontját azután is, hogy Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló jelvényeket osztott meg Facebook-oldalán, a román miniszterelnök azt válaszolta: „Annál inkább”.

Arra a kérdésre, hogy ki oldja meg a problémát, amit az jelent, hogy Orbán Viktor szabadon „ugrál” Romániában, Ponta azt mondta: a román állampolgárok oldják meg azzal, hogy nem választanak olyan kormányt, „amellyel Orbán úr nagyszerűen kijön”.

Szombati tusnádfürdői előadásán Orbán Viktor kitért a magyar-román viszonyra is, és kifejtette a már ismert álláspontját, miszerint a 2012-ben hatalomra került Ponta-kormány minden korábbinál többször „rúgott bele” Magyarországba, és a két ország között a viszony csak akkor javulhat számottevően, ha Romániában is nemzeti elkötelezettségű kormány veszi át az ország vezetését.