A TESZT előtt nem sokkal ilyen levelet kapott a temesvári magyar színház: ?… úgy határoztam, többé nem jövök az Önök előadásaira. Önök a társadalomról beszélnek, a problémákról, és a legnagyobb gond igazából az, hogy megfeledkeznek a szerelemről, a gyengédségről, az igazi érzelmekről… Amit Önök csinálnak az nem művészet, hanem politika.?

Ez a kérdés ? az utóbbi időben ? úgyszólván minden színházi előadás kapcsán felvethető. Mert a TESZT-en is azt láthattuk, amit a telenovellákon, szappanoperákon nevelkedett néző felháborodottan kifogásol. A Temesvári Állami Magyar Színház Koldusopera előadása például a rendezői utasítások bemondásával kezdődik. Ezek pedig a következők: ?Kifelé kell játszanom 3 órán át. Mellőznöm kell, hogy ránézzek a partneremre. Széles gesztusokkal kell játszanom…? És így tovább. Vagyis nem a helyzetek és a kapcsolatok igazi, belső átélése a fontos, hanem valaminek ? nevezzül például mondanivalónak ? az erőszakos, és erőszakolt! kivetítése.

Hát ez az, ami fáj ? és nemcsak a szappanoperákon nevelkedett nézőnek, hanem annak is, aki egyebet is látott a színházban, mint erőszakoskodást. Nem kíván többé agitációs brigádot, csasztuskákat meg vezércikket hallgatni. Márpedig ezen az előadáson a jellemek a végletekig le vannak egyszerűsítve, és a jeleneteket lezáró szongok szinte kivétel nélkül mind hosszú-hosszú vezércikkek. Amelyek nem sokkolnak, legfeljebb mérgesítenek. Amit elmondanak, mindaz már kocsmaasztalnál amúgy is elhangzott. Megtudhatjuk például, hogy ?Manapság a színészet a legfölöslegesebb szakma.? A csepűrágók, a politikusok, a bankárok, az üzletemberek mind színészkednek. Az együttérzést színlelik és hazudnak. ?Az árulásnak jó az árfolyama.? ?Mindenki azt nézi, hogy adja el magát.? ?Tejelj, és lépj be Te is a körbe! ? a törvény kiskapuján át.? ? idézzük a darabbeli szövegekből. A bűnöző azért rabol, ?hogy visszaállítsa az egyensúlyt a világban.? ?A tette társadalmi igazságszolgáltatás.? ? Hát, ide jutottunk!

Mégiscsak jó ez az előadás, ha mindezt meggyőzően tudomásunkra hozza. Mert marad utána valami emészteni való, valami amit fel kell dolgoznunk ? különben csak javíthatatlan balekok, örök áldozatok maradunk. És a temesvári színészek ? bár a szerepeik többnyire villanásnyiak (40 szerepet játszanak el 15-en) ? mégis erőteljes és látványos karaktereket formálnak, színpadi jelenlétük bizonyító erejű. ?Az élet tükre?? még akkor is, ha felnagyítja a látnivalókat. Pofon vág, ha sokat nézzük… Vagyis a modern színjátszás ? jelenleg ? a látlelet szerepét tölti be, s nem hagyja, hogy csak úgy, kényelmesen elsétáljunk e leletek mellett.  Így válaszol a kihívásra.