Nem értékelhető fenyegetésként a NATO keleti szárnyának erősítése, amely ?szerény mértékű” ? hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség európai főparancsnok-helyettese, Adrian Bradshaw. A brit tábornok Mircea Dusa román védelmi miniszter társaságában nyilatkozott a sajtónak, miután megtekintették a Galaţi térségében zajló Wind Spring 15 elnevezésű NATO-hadgyakorlatot. Az április 16-30 között zajló katonai manőverben 2200 román, amerikai, brit és moldovai katona vesz részt.

Bradshaw kifejtette: a keleti szárny védelmének erősítésével a NATO a szövetséges államok egységét akarja demonstrálni defenzív módon. A NATO a Krím félsziget tavaly márciusi orosz elcsatolása után kezdett rotációs hadgyakorlatokat a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása érdekében.

Azóta rendszeresen horgonyoz egy vagy több szövetséges hadihajó a román kikötőkben. Pár napja orosz hivatalosságok azzal fenyegettek, hogy Oroszország számára elsődleges célponttá válnak azok az országok, amelyek ? köztük Románia ? beengedik területükre a NATO rakétapajzs bizonyos elemeit.