A „szívjóság” áldozatai: a migránsok

A fehérorosz-lengyel határon a helyzet annak ellenére is mind súlyosabbá válik, hogy európai közvetítéssel sikerült elérni, hogy arab légitársaságok hajlandónak mutatkoznak arra, hogy beszüntessék a migránsok szállítását. Sőt, Irak arra is hajlandónak mutatkozik, hogy visszafogadja Fehéroroszországba „menekült” polgárait. Iránból viszont továbbra is folytatódik a légiszállítás. A lengyel hatóságok szerint, melyek szilárdan eltökéltek, hogy megőrzik államuk szuverenitását és egyben Európa külső határait, ez esetben nem migránskérdésről, hanem kifejezetten politikai válságról van szó, melynek célja az Unió destabilizálása. A migránsok zöme Irakból, Szíriából, Afganisztából – Iránból érkezik.

(tovább…) Continue Reading

Biden: Amerika visszatért!

Az új amerikai elnök első külpolitikai beszédében azt üzente a világnak, „az Egyesült Államok többé nem huny szemet Oroszország tevékenységei felett, és szembeszáll Kína gazdasági visszaéléseivel, növekvő agresszivitásával.” Joe Biden a klímaváltozás és a koronavírus-járvány globális kihívásainak is meg akar felelni.

(tovább…) Continue Reading

Tizenegy pontos nyilatkozatot fogadtak el Kassán a “B9-ek”

Szükség van a NATO előretolt jelenlétére a Baltikumban és a Fekete-tenger térségében – állapította meg a bukaresti kilencek (B9) néven ismert, Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Szlovákiát és Romániát magába foglaló országok államfőinek február 28-án, kassai csúcsértekezletükön aláírt nyilatkozta.

(tovább…) Continue Reading

Bukarestben ülésezik a “B9”

Bukarestben ma kezdődik a kelet európai országok B9 nevű csúcstalálkozója, amelynek a szenátus ad otthont. A találkozó célja a B9 országainak és ezek védelmi stratégiáinak összehangolása a NATO által kitűzött iránylevekkel, tekintettel a Szíriában kialakult helyzetre, valamint egy egységes álláspont megfogalmazása a júliusi Brüsszelben tartandó NATO csúcs előtt. (tovább…)

Continue Reading

Patriot- rakétarendszer

Jóváhagyta a kormány szerdai ülésén az első Patriot rakétarendszer beszerzésére vonatkozó törvénytervezetet. A tervezetet a parlament elé terjesztik jóváhagyásra.A törvénytervezet hét, föld-levegő rakétarendszer beszerzésére vonatkozik, összesen nagyjából 4 milliárd dollár értékben amelyből négyet a légierő, hármat pedig a szárazföldi erők kapnak. (tovább…)

Continue Reading