Oroszország 200 millió adag koronavirus elleni oltást tervez gyártatni az év végéig – nyilatkozta a Newsweek amerikai magazinnak Kirill Dmitrijev. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezetője elmondta: a vakcínát az orosz egészségügyi minisztérium Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete fejlesztette ki. Hasonló két szert dolgozott ki az oxfordi egyetem, az Astra Zeneca és a kínai CanSino Biologics is. Dmitrijev előrejezésekre hivatkozva azt állította, hogy az adenovírus-vektoron alapuló oltásból 2021-ben már 3 milliárd dózist tudnak majd készíteni.

Korábban a moszkvai Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem Biotechnológiai Intézetének igazgatója, Vagyim Taraszov bejelentette: sikerrel zárult a Covid-19 vakcina önkénteseken végzett klinikai tesztelése. Az intézet augusztus első napjaiban tervezi bejegyeztetésre felterjeszteni a vakcinát a járványügyi védekezésben illetékes orosz fogyasztóvédelmi felügyelethez. A hatóságnak augusztus 12-ig kell elbírálnia az anyagot. A vakcina augusztus közepén kerülhet „polgári forgalmazásba”.

Az akadémikus közölte, hogy a tesztelés második szakasza, amelynek célja, hogy egy második oltás révén két évig, vagy akár annál hosszabb ideig tartó immunitás alakuljon ki, már elkezdődött, és július végére – augusztus elejére fejeződik majd be. Beszámolója szerint a klinikai kísérletekben részt vevő önkénteseknél immunitás alakult ki.