Elfogadta tegnap döntő házként a képviselőház az elektronikus személyi igazolvány bevezetéséről szóló törvényt. A jogszabályt már csak az államfőnek kell kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. A törvény szerint az elektronikus chipet tartalmazó okmány egészségügyi kártyaként is működik majd. Az igazolványt a szülők kérésére már 14 éves koruk előtt kibocsátják a gyerekük számára.

Az Európai Unióban szabad mozgást lehetővé tevő elektronikus okirat kiadását 2021 augusztusától kezdik. Azoknak, akik nem akarnak elektronikus okmányt, lehetőségük lesz egyszerű személyi igazolvány kiállítását kérni; ezek magas fokú biztonságot nyújtanak, de nem tartalmaznak elektronikus elemeket vagy adatokat.

Az új típusú igazolványt birtokló állampolgárok távolról, azaz fizikai jelenlét nélkül is hozzáférhetnek majd különböző szolgáltatásokhoz, így például jármű regisztrálásához, erkölcsi igazolvány megszerzéséhez, értesítésekhez, engedélyekhez vagy egyéb, az állami hatóságok által kiállított dokumentumokhoz, továbbá benyújthatják a törvény által előírt személyes nyilatkozatokat is anélkül, hogy elmennének a hivatalba.