Az új jogalkotási csomag célja a jelenlegi uniós fogyasztóvédelmi szabályok jobb alkalmazása és korszerűsítése, összhangban a digitális fejleményekkel – olvasható az Európai Bizottság közleményében. Az új fogyasztóvédelmi szabályok többek között biztosítják az online piacok nagyobb átláthatóságát: világosabbá válik, hogy a termékeket kereskedő vagy természetes személy értékesíti-e, és a hamis értékeléseket betiltják.

Ezentúl az eladók nem tudnak hamis árcsökkentéseket végrehajtani, és az ár-összehasonlító webhelyeknek tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az osztályozási kritériumokról. Az új szabályok megerősítik a fogyasztók jogait azáltal is, hogy kártérítést nyújtanak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok áldozatainak, és szankciókat alkalmaznak az EU egész területén a fogyasztókat érintő kollektív kár esetén – szögezi le az Európai Bizottság nyilatkozata.

A tagállamoknak 2020 januárjától kezdve két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogrendjükbe.

Didier Reynders, az igazságügyért felelős európai biztos figyelmeztette a kereskedőket, hogy a fogyasztói jogok megsértéséért kiszabott bírság elérheti a cég éves forgalmának 4 százalékát.