Május 15-től büntetendő Szlovákiában annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelynek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

A törvénymódosítást még a múlt héten fogadta el a pozsonyi parlament, de csak most számolt be róla a szlovákiai magyar sajtó – adja hírül a Maszol.ro hírportál. A himnuszéneklésre vonatkozó tiltás a Szlovák Nemzeti Párt által beterjesztett tervezetbe került be, és akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújtja az előírás megszegőit. Kizárólag jogi személyek – cégek, civil szervezetek, önkormányzatok vagy akár sportklubok – sújthatók pénzbírsággal. A jogsértés tényéről a járási hivatalok dönthetnek.

A parameter.sk beszámolója szerint a törvénymódosítást a 13 tagú Most-Híd frakcióból kilencen szavazták meg, köztük a magyar nemzetiségű képviselők is.  A felvidéki portál szerint a törvénymódosítást a szlovák nacionalisták nem is titkoltan a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabták; a szlovákiai magyar csapat szurkolói körében már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden mérkőzés kezdetekor – hazai pályán, de idegenben is – eléneklik a magyar himnuszt. A tervezet eredetileg csak a himnusz lejátszására vonatkozó tiltást tartalmazta.