„Egy a tábor” mottóval rendezik meg július 23-28. között Tusnádfürdőn a 30-ik Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort – hangzott el tegnap Csíkszeredában az idén harminc éves rendezvény tiszteletére tartott ünnepi sajtótájékoztatón. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, a rendezvény politikai programfelelőse elmondta: a tábor kiemelt témája Európa és Erdély jövője, a magyar nemzeti összetartozás és a harminc évvel ezelőtti rendszerváltás lesz.

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate alapítvány főszervezésében megvalósuló rendezvény meghívottai a legfontosabb közéleti problémákról és az erdélyi magyarságot leginkább foglalkoztató kérdésekről is fognak beszélni. Ilyen lesz az európai parlamenti választások eredményeit elemző kerekasztal-beszélgetés, a közép-európai térség jelene és jövője. De fontos szerepet kapnak a történelemhez kapcsolódó évfordulók is, így többek közt az első világháború és a trianoni békediktátum századik évfordulója okán tematizálódnak a kerekasztal-beszélgetések.

A tusványosi nyári szabadegyetem meghívott vendégei közt lesznek szlovák, horvát, szerb és román vendégek is.

Idén a napi jegy 15 lej, a heti jegy 60 lejbe kerül, a sátorhelyek ára a múlt évhez képest nem változott. A tábor és a koncertek területére a belépés 16 óráig ingyenes, utána a belépő ára 20 lej, egyetemistáknak és 65 év felettieknek 10 lej. A programszervezők elmondták, a rendezvény részletes programja mától lesz elérhető a tusvanyos.ro honlapon.