Kolozs megye országos első az érettségi eredmények tekintetében a 80,71 százalékos sikerarányával. Országos szinten 67,2 százalékos sikerarányt jegyeztek az érettségi vizsgán, az idei végzősök átlaga viszont valamivel jobb, 73,7 százalékos, ami egy százalékkal jobb a 2018-as 72,7 százalékos sikernél. Országos szinten 177-en értek el szintízes átlagot, közülük 14-en Kolozs megyeiek.

Hargita, Kovászna és Maros megyében a tavalyiaknál rosszabbak lettek az érettségi eredmények, az átmenési arány is gyengébb lett az országos átlagnál. Maros megyében a vizsgázók 60,8 százalékának sikerült az érettségije és van egy szintízes is, Kovászna megyében 58,4 százalékos az átmenési arány, míg Hargita megyében az érettségizőknek csak fele – 50,3 százaléka – kapott átmenő átlagjegyet.

Hargita megyében ugyanakkor van öt iskola, ahol egyetlen diáknak sem sikerült az érettségije. Ezek a szentegyházi Gábor Áron, a gyergyóditrói Puskás Tivadar, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre, a székelykeresztúri Zeyk Domokos és a borszéki Zimmethausen Szakközépiskola – írja az Agerpres hírügynökség. Országos szinten Ilfov megye diákjai teljesítettek a legrosszabbul, itt a vizsgázók 38 százalékának sikerült az érettségije. Az óvások utáni végleges eredményeket július 13-án függesztik ki.