Izraeli darabot játszik a Bukaresti Nemzeti Színház. Mikor borulnak ki ettől a nacionalisták? Soha, mert észre sem veszik. Nem járnak ők színházba. Tiszta szerencse! Pedig érdemes lenne megnézniük Edna Mazya darabját, Az új bűnözőket. Mert azokról szól, akik a szegénység elől menekülnek, s feladnak minden erkölcsi előítéletet – csak hogy szabaduljanak a nyomortól és a nyomorral együtt járó kiszolgáltatottságtól. Ez a drámai helyzet – mely nemcsak a színpadon megjelenő szereplőket szorongatja, de mindannyiunkat fenyeget.

Meg is értették ezt az izraeli nézők. A darab 450 előadást ért meg szülőhazájában. És feltételezhető, hogy nálunk is sokat fogják játszani.

Várható ez – annál is inkább -, mert a darab szappanoperához hasonló, könnyen emészthető – és rendkívül szórakoztató. Játékos fordulatokban gazdag, az izgalom mindig nevetést kiváltó játékkal oldódik. Az más kérdés, hogy ki az, akin nevetünk. Előfordul – és meglehetősen gyakran! – hogy sajátmagunkon. A saját balgaságainkon, melyek a darab szereplőire is jellemzőek, akárcsak a nézőre.

A darab főhőse, egy immár átmeneti korban lévő asszony, aki eddig jó módban élt – hatalmas lakást birtokolt és nagy vagyont -, most viszont szembe kell néznie azzal, hogy elszegényedik, amit nem tud elképzelni, sem pedig elviselni. Ezért bordélyházzá változtatja a hatalmas lakást, örömlányokat alkalmaz, és maga szedi be a pénzt a vevőktől. Hogy ez erkölcstelen dolog? Meglehet. De szegénynek lenni erkölcsös-e? Ez itt a kérdés! És az előadás – többek között – azért jó, mert kérdéseket tesz fel.

A rendező, Ion Caramitru arra törekszik, hogy szellemes és jó játéklehetőséget teremtsen minden szereplőnek. Ki is használják ezt az előadáson fellépő hölgyek – az asszony alakítója, Virginia Mirea -, de nemcsak ő, a főszereplő, hanem segítő társai is, például a szigorú öregasszonyt alakító Alexandrina Halic, aki a tisztességre ügyel fel a házban, s közben nevetséges fennakadásokat okoz, fokozva az előadás érdekességét. De izgamasat nyújt akár egy örömleány alakítója is, Ileana Olteanu például, aki testi jelenlétével leköt minden figyelmet. Nem is csoda, ha buknak reá a férfiak.

Hiába, a világ lassan, de biztosan bordélyházzá válik – erre figyelmeztet a darab, és az előadás is. Ideje lenne észrevennünk!