A kormánypártok nagyszabású demonstrációja, illetve másik 13, ugyancsak mára bejelentett tüntetés és utcai rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekben alakult operatív törzs tegnap Bukarestben – jelentette be Gabriela Firea főpolgármester.

A kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) az ügyészségi és titkosszolgálati visszaélések és az úgynevezett “párhuzamos állam” ellen hirdetett demonstrációt ma estére, amelyhez a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE is csatlakozott. Tucatnyi más rendezvényen kívül ma tartják a “Másság menetét”, vagyis az LGBT-közösség hagyományos felvonulását és az Új Jobboldal (Noua Dreapta) “A normalitás menete” elnevezéssel megszervezett ellentüntetését is, amelyekre – a résztvevők viszonylag alacsony száma ellenére – minden évben jelentős közrendvédelmi erőket mozgósít a főváros. A kormánypárti demonstrációra a vidéki résztvevők többsége buszokkal és személygépkocsikkal érkezik a fővárosba.

Az ellenzéki tüntetések hagyományos helyszínéül szolgáló, a kormánypalota előtti téren már két napja lezárták a felszíni parkolókat, hogy felállítsák a színpadot és kivetítőket a nagygyűlés szónokai számára. Az ellenzéki pártok tiltakozása közepette a parlament házbizottsága azt is megszavazta, hogy a PSD vidékről érkező buszainak százai ma igénybe vehessék a – világ második legnagyobb középületének számító – parlament parkolóit. Az ellenzéki szervezetek is utcára szólították híveiket, de végül a provokációktól tartva a Korrupció öl elnevezésű Facebook-csoport bejelentette, hogy a korrupcióellenes főügyész menesztését elrendelő alkotmánybírósági döntés miatt meghirdetett kormányellenes tüntetést nem ma, hanem holnap tartják meg.

Firea azt mondta: a mostani hét vége jó teszt lesz a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra készülő Bukarest számára, és ez alkalommal a főváros is bebizonyíthatja, hogy képes több párhuzamosan zajló nagy tömegrendezvény biztonságos lebonyolítására.