A miniszterelnök határozottan cáfolta, hogy a kormány fel akarná számolni a nyugdíjrendszer második pillérét. Erről azután nyilatkozott Viorica Dăncilă, hogy az Országos Előrejelzési Bizottság honlapján közzétette a kormány törvényhozási prioritásait, amelyek között szerepelt a kötelező magánnyugdíjpénztári tagdíjfizetések felfüggesztése.

A miniszterelnök elismerte, hogy a Munkaügyi Minisztérium elemzéseket végez a magánnyugdíjpénztárakat illetően, ugyanakkor cáfolta, hogy a kormány fel akarná számolni a nyugdíjrendszer második pilléreként is emlegetett magánnyugdíjakat.

Az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) elnöke, Ion Ghizdeanu az AGERPRES hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy magánnyugdíjpénztári tagdíjfizetések felfüggesztése csak lehetőségként merült fel az egyeztetések során, az információ tévedésből került nyilvánosságra.

Az államfő felszólította a kormánykoalíciót, hogy egyszer és mindenkorra tisztázza szándékait a nyugdíjrendszer második pillérével kapcsolatosan.

Klaus Johannis szerint nagyon-nagyon aggasztó, sőt a kormányzati dilettantizmus határát súrolja, hogy egy másnak szögesen ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot.

Egyes kommentátorok nem tartják kizártnak, hogy a kormány szándékosan szivárogtatta ki a magánnyugdíjpénztári tagdíjfizetések felfüggesztésével kapcsolatos  információkat, hogy a közvélemény reakcióját tesztelje.