Újabb ötezer lejes bírságot rótt ki Kovászna megye prefektusa Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterére március 15. kapcsán, írja az MTI.

A prefektusi hivatal közleménye a Románia jelképeinek használatára vonatkozó 1994. évi 75-ös törvény előírásait idézi, mely szerint „más országok zászlaját Romániában csak Románia zászlajával együtt lehet kitűzni hivatalos épületekre és közterületekre, és csakis hivatalos látogatások és nemzetközi rendezvények alkalmával”.

A prefektus egy nappal korábban ugyanezért bírságolta meg Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestert.  A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal álláspontja szerint a városban kitűzött jelképek nem azonosak Magyarország zászlajával, így ezekre nem vonatkozik a prefektus által idézett törvénycikkely.

A kézdivásárhelyi polgármester közölte: ebben az évben is ugyanannyi magyar zászlót tűztek ki március 15-re, mint amennyit a korábbi években, korábban ezt nem kifogásolta a prefektus, de a román centenárium évében már bírságot rótt ki miatta.