A nemzetközi emberjogi szervezet legfrissebb jelentése szerint szisztematikusan diszkriminálják és szegregálják a romákat Romániában, az ország továbbra sem ismeri el az azonos neműek házasságát és bejegyzett élettársi kapcsolatát, továbbá nőtt a bejelentett családon belüli erőszakos esetek száma.

Az Amnesty International 155 ország 2023-as emberi jogi helyzetét vizsgáló jelentésének Romániára vonatkozó fejezete kitér arra is, hogy Románia nem hozott megfelelő intézkedéseket gazdasága szén-dioxid-mentesítésére, és továbbra is Romániának a legrosszabb a mérlege az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatainak végrehajtása terén.

Az Amnesty International ugyanakkor emlékeztetett, hogy 2023-ban számos tüntetésre került sor Romániában, többek között a fiataloknak az inkluzív oktatáshoz való diszkriminációmentes hozzáférése, a tiltakozási jog korlátozására irányuló kísérletek, a női jogok, az alacsony tanári fizetések, az oktatás alulfinanszírozottsága vagy a fosszilis tüzelőanyagok használata miatt. Rámutattak arra is, hogy 2022-től emelkedik a családon belüli erőszakos esetek száma. A romák elleni rendőri erőszak továbbra is igen elterjedt az országban, és a jelenség kivizsgálása nem kielégítő.