Románia 2017-ben is a 26. helyet foglalja el az Európai Unió országai közül a Korrupció Érzékelési Index rangsorában. Románia után csak Magyarország és Bulgária áll , derült ki a Transparency International tegnap közzétett jelentéséből.

Románia 48 ponttal ugyanazon a helyen van, mint egy évvel korábban (26) az Európai Unióban, Görögországgal azonos helyen. Romániánál csak Magyarországon (45 pont 27. hely) és Bulgáriában (43 pont, 28. hely) érzékelik jobban a korrupciót az emberek. A Korrupció Érzékelési Index (CPI) értéke általában a politikai korrupciót mutatja, mint a közhatalommal saját célokra való visszaélés eszközét. Az Európai Unióban ez az átlag 66 pont, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Globális szinten a legkevésbé korrupt államnak számít Új-Zéland, a lehetséges 100-ból 89 ponttal, Dánia 88, Finnország, Norvégia, Svájc 85-85 ponttal. A világszintű átlag 43 pont.

A felmérésben 180 ország szerepelt. Minden államban 3-16 forrást használ a Transparency Interational, aki szerint világszerte fokozódik a korrupció mértéke.