Communitas Alkotói Ösztöndíj 2021

19. alkalommal díjazta a harmincöt év alatti romániai magyar alkotókat a Communitas Alapítvány irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színház- és mozgásművészet, valamint film, televízió, rádió és multimédia kategóriákban. Az ünnepi gálaműsor alkalmával az idei év ösztöndíjasai is bemutatkoztak, akiket több száz pályamunka közül választottak ki az Ösztöndíjbizottság tagjai. Markó Béla, az Ösztöndíjbizottság elnöke ünnepi beszédében a kulturális értékek megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

(tovább…) Continue Reading

„Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok” – Ady szobrot avattak Zilahon

Tegnap, január 26-án avatták fel Zilah központjában, a Wesselényi parkban  Ady Endre egész alakos szobrát. A szobor-kompozíció Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész munkája, a költő, Ady Endre egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskolájára, a valamikori Református Kollégiumra néz, amelynek 1892-től volt diákja.

(tovább…) Continue Reading

Örökségünk a Föld – diákvetélkedő

Communitas Alapítvány október 15-én, kedden, 14 órától Kolozsváron, a Planetarium Caféban tartja a 10. Bölcs Diákok országos szintű vetélkedő sajtótájékoztatóját. Az eseményen részt vesz Sólyom Réka programkoordinátor, Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese és a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Kar tanára, Mihályfalvi Katalin tanárnő és Nagy Emese bölcs diák.

(tovább…) Continue Reading