Örökségünk Őrei – országos döntő Kolozsváron

Az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom idén új szintre lépett: hivatalosan elismert országos versennyé vált. A három regionális döntőt követően vasárnap 11 órától az első országos döntőnek ad otthont a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, ahol 8 csapat mutatja be védence köré épített történetét és eddigi tevékenységét.

(tovább…) Continue Reading

Nagyvárad/Oradea Mare kiállítás Bukarestben & Magyar színházi élet Brassóban

2010 óta január 11-e a Román Fotóművészet Napja. Az ünnep Szathmári Pap Károly születésnapjához kapcsolódik. A kolozsvári születésű festő- és fotóművész 1844-ben költözött Bukarestbe, ahol udvari festő és fényképész lett. Ő volt a Román Királyság első dokumentarista- és művészfotósa: ötven év alatt öt román uralkodót szolgált. Szathmári Pap Károlyról, a világ első háborús fotóriporteréről Radu Igazság fotóművész, egyetemi tanár tartott előadást a bukaresti Balassi Intézetben, ahol egyúttal megnyilt az idei év első kiállítása is Nagyvárad/Oradea Mare címmel. A kiállítás február 8-ig tekinthető meg. Az eseményen jelen volt Forró László is, és mikrofonhoz kérte a bukaresti Filmművészeti Főiskola professzorát. (tovább…)

Continue Reading

Folytatódik a tiltakozás, csak másképpen

A Rador hírügynökség szerint 3-4 ezer  tiltakozó gyűlt össze vasárnap este a fővárosban, sokan kék és sárga lapokkal érkeztek, amelyeket 21 óra körül a magasba emeltek, és mobiltelefonjaikkal megvilágítottak, kialakítva az Európai Unió zászlaját. A tüntetők a Sorin Grindeanu vezette kabinet lemondását követelték, tábláikon többek között ilyen feliratok voltak olvashatók: ?Mi itt leszünk nap mint nap?, ?Végső megoldás: a forradalom?, Le a PSD-vel!?. (tovább…)

Continue Reading

Népszerű romániai városok

Vetekedik az európai fővárosok népszerűségével Nagyszeben, Brassó, Segesvár és Kolozsvár, ami a rövid városlátogatásokat illeti: egy internetes szállásfoglalási portál felméréséből kiderült, a romániai lakosok körülbelül 35 százaléka választaná országa valamely városát city-break célpontként. (tovább…)

Continue Reading