A szombati nap során 749 gépkocsivezetői jogosítványt vont be a rendőrség, 88-at alkohol, 19-et pedig kábítószer befolyása alatt történő vezetés miatt – tájékoztatott tegnap a belügyminisztérium. A közlemény szerint a közúti ellenőrzések során 376 járműnek vonták vissza a forgalmi engedélyét is.

Mindeközben a Legfelsőbb Igazságügyi Orvosi Tanács bírálja a kábítószer-ellenes rendeletet, és azt állítja, hogy a dokumentum számos végrehajthatatlan rendelkezést tartalmaz.Tegnap kiadott közelményében Legfelsőbb Igazságügyi Orvosi Tanács hangsúlyozza, hogy a senki nem kérte ki a véleményüket a rendelet kiadása előtt, amely rossz fényben tünteti fel az igazságügyi orvosi szakmát és alapvető, alkotmányos jogokat sért. A rendelet értelmében a laboratóriumi vizsgálat eredményéig elveszik azoknak a sofőröknek a jogosítványát, akik közúti ellenőrzéskor megtagadják a drogtesztet.

Az igazságügyi orvosok szervezete szerint a rendkívüli érzékenységű tesztek nagyon kis mennyiségben levő, passzív mechanizmus útján szervezetbe kerülő pszichoaktív anyagokat is kimutatnak, amelyeknek nincs klinikai hatásuk.Állításuk szerint számos közönséges gyógyszer tartalmaz olyan anyagokat, amelyek pozitív toxikológiai tesztet eredményezhetnek, még akkor is, ha nem olyan koncentrációban vannak jelen, amely a vezetési képességet károsíthatja. A rendelet ellen civil szervezetek is felszólaltak, rámutatva arra, hogy az új szabályozással ártatlan gépjárművezetők kerülhetnek bajba.

Darvas Enikő/SRR