Több határátkelőt is igénybe vehetnek azok, akik családi vagy munkaügyben utaznak Magyarországra

A román állampolgárok határátlépéséről egyeztetett hétfő reggel Marcel Vela belügyminiszter magyar hivatali kollégájával, Pintér Sándorral. Az egyeztetések értelmében a magyar fél beleegyezett, hogy az előzőleg egyeztetett 8 átkelőhely mellett még négyet nyitva tartson a Romániával közös határszakaszon. Mint ismert, a romló járványügyi helyzet miatt Magyarország szeptember elsejétől lezárja határait a külföldi állampolgárok előtt, kivételt képeznek a tranzitforgalom számára fenntartót folyosók, illetve beléphetnek az országba azok a személyek, akik indokolt családi ügyben, vagy munkaügyben utaznak Magyarországra.

(tovább…) Continue Reading

Vegyszermentes mezőgazdaságot szeretnének az EU-ban

Románia is csatlakozott negyediként ahhoz az EU-ban elindított kezdeményezéshez amelynek célja a mezőgazdaságban használt vegyszerek fokozatos betiltása. A polgári kezdeményezés, amelyhez Románia Németország, Belgium és Ausztria után csatlakozott azt tűzte ki céljául,  hogy következő 10 évben, azaz 2030-ig fokozatosan betiltanák a növényvédő vegyszerek 80%-át, kezdve a legveszélyesebbekkel.

(tovább…) Continue Reading

“Új-hullám” és még újabb – az elmúlt 30 esztendő román filmművészetéről

A mai műsorban az elmúlt 30 év román filmművészetéről hallanak, annak apropóján, hogy 30 év telt el a rendszerváltás óta, illetve amiatt is, hogy a román filmek, főként az úgynevezett “új-hullámos” alkotások számos nemzetközi díjat kaptak az elmúlt években. Szuszámi Zsuzsa, a marosvásárhelyi rádió szerkesztője Kontrasztok című műsorában Virginás Andrea filmkritikussal, egyetemi tanárral, valamint Cristi Puiu rendezővel, az új hullám meghatározó egyéniségével beszélgetett arról, honnan és merre tart a romániai filmgyártás, mit jelent tulajdonképpen ez a kifejezés, illetve melyek az újabb irányok, amelyek felé a hazai filmrendezők elindultak. A következő ötven percben tehát Szuszámi Zsuzsa Kontrasztok című műsorából hallanak részleteket – tartsanak velünk!

Romániai filmművészet 1989 után

Continue Reading

A bírságok jönnek, a körülmények maradnak

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben összesen több mint 2 millió euró kifizetésére kötelezte Romániát a nem megfelelő fogva tartási körülmények miatt ? derül ki az Országos Börtönigazgatóság tavalyi tevékenységi beszámolójából. A dokumentum ugyanakkor emlékeztet: a strasbourgi székhelyű bíróság 2017. április 25-i határozatában felszólította Romániát, hogy a döntés jogerőssé válásától számított hat hónapon belül álljon elő a börtönök túlzsúfoltságának csökkentését és a fogva tartási körülmények javítását célzó intézkedések pontos ütemtervével.

Continue Reading

Ürül az ország

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben: állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, az elvándorlási arány dinamikája tekintetében pedig világszinten a második helyen áll, Szíria után – mutatott rá Luciana Lazarescu, a romániai bevándorlók beilleszkedését vizsgáló szervezet kutatója. (tovább…)

Continue Reading