Mára olyan témákat választottam, amelyek rengeteg embert megmozgatnak… az első kettő szigorú szabályok közé szorított, a harmadik pedig többnyire a szórakozásról, lazaságról szól. Mire is gondoltam pontosan? A kisérettségire, az érettségire, illetve a különféle zenei, gasztronómiai vagy kulturális fesztiválokra.

Kedden román nyelv és irodalomból megkezdődött a nyolcadikos végzősöknek szóló kisérettségi, amely pénteken, a magyar nyelv és irodalom vizsgával zárul. Szintén aznap fejeződnek be a szóbelik az érettségin, az írásbelik pedig július 1-jén, hétfőn kezdődnek. De mit is jelent az érettségi? A Magyar értelmező kéziszótár szerint nem más, mint „a középiskolát lezáró és egyetemi, főiskolai továbbtanulásra képesítő vizsga”.

Noha nem kizáró jellegű, a kisérettségin és az érettségin is érdemes figyelni a helyesírásra, hisz a diákok nem írhatnak úgy, mint a közösségi oldalakon vagy egy-egy telefonos üzenetben. Milyen lenne például az Aranyember elemzése, ha minden második mondat végére szmájlikat, azaz hangulatjeleket rajzolna a vizsgázó? Bele sem merek gondolni.

Most pedig röviden kitérek az érettségivel kapcsolatos kifejezések helyesírására… Az érettségi vizsga, érettségi elnök, érettségi bizonyítvány, érettségi tétel, illetve az érettségi találkozó minőségjelzős kapcsolatok tagjait különírjuk egymástól, de például a pótérettségit és a történelemérettségit egybeírjuk.

Annyira belemerültem ebbe a témába, hogy szinte megfeledkeztem a legelején beharangozott fesztiválokról, amelyekre majd valószínűleg a vizsgázók egy része is ellátogat. Honnan jutott eszembe? Néhány éve láttam egy hirdetést a világhálón, amelyben külön volt írva a „levendula fesztivál” szókapcsolat, amiből azonnal látszott, hogy a szervezők nem voltak tisztában a helyes változattal. Egybe kell írni, mivel a két szó együttesen mást jelent, mint külön-külön… ezért is nevezik jelentéssűrítő összetételnek.

A fesztiválprogram, filmfesztivál, könyvfesztivál, kolbászfesztivál, borfesztivál, valamint a pálinkafesztivál kifejezések ugyancsak egybeírandók. A gasztronómiai fesztivál, a zenei fesztivál és a kulturális fesztivál esetében minőségjelzős kapcsolatokról van szó, amelyek tagjait általában különírjuk egymástól.