Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az esti órákig érvényes elsőfokú figyelmeztetést adott ki a bizonytalan időjárás miatt hét körösvidéki, bánsági és erdélyi megyére.

A meteorológusok szerint pénteken 12 és 21 óra között Fehér, Arad, Bihar, Kolozs, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye területén záporok, zivatarok, rövid ideig erős szél és helyenként jégeső várható. A csapadék mennyisége négyzetméter 20-30 liter lesz, de meghaladja a 40 l/négyzetmétert is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az ország északnyugati és középső részén is lehet számítani légköri instabilitásra.

Ugyanakkor elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szombat reggel 7 óráig az északnyugati országrész több folyójára.A hidrológusok szerint a Szamos Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megyei, a Kraszna Szilágy és Szatmár megyei, a Berettyó Szilágy és Bihar megyei, a Sebes-Körös Kolozs és Bihar megyei, valamint a Fekete-Körös Bihar és Arad megyei szakaszán haladhatja meg a vízállás az elsőfokú készültségi szintet.

Darvas Enikő/SRR