Oroszország egy nagyszabású katonai konfliktusban nézhet szembe a NATO-val, ami után a világ már csak egy lépésre lesz egy globális háborútól – jelentette ki megválasztása után Vlagyimir Putyin orosz elnök. Mindenki számára világos, hogy ez a fordulat lenne a küszöb a teljes körű, harmadik világháborúhoz, közölte Putyin az elnökválasztást követő sajtótájékoztatón. Az elnök azt is megjegyezte, hogy a NATO-katonák már jelen vannak Ukrajnában, és nem terem nekik ott semmi jó.

A NATO egyes vezetői, európai védelmi miniszterek, illetve az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete szerint Putyin hosszabb távon valóban nagyszabású háborúra készül a NATO-val. A Kreml nem-nukleáris terveit bizonyítja az ország katonai felosztásának újabb átalakítása is, amelyet Putyin február 26-án aláírt rendelete vezetett be. Ennek nyomán Oroszországban újjászervezik a hidegháborús korra jellemző moszkvai és leningrádi katonai körzeteket, amelyeket 2010-ben Anatolij Szerdjukov védelmi miniszter egybevont a Nyugati Katonai Körzetben.

A katonai elemzők szerint a szétválasztás azt jelzi, hogy Moszkva legalább kétfontos, nagy területi háborúval számol, amelyek közül az egyik súlypontja Észak-Európa, a másik pedig a balti-közép-kelet európai térség.