A szakszervezet közleménye szerint csütörtökig minden nap tiltakozást szerveznek a pénzügyminisztériumnál, és készek általános sztrájkot hirdetni, ha nem rendeződnek a kéréseik.

Elégedetlenségük fő oka az, hogy követeléseik ellenére a kormány nem mentesítette a vállalat alkalmazottait a 2023. évi 296-os törvény bércsökkentő előírásai alól.

A jogszabály alkalmazása nyomán, illetve az étkezési és a vakációs utalványok megadóztatása miatt több mint 10 százalékkal csökkent a lottótársaság alkalmazottainak jövedelme. Az infláció miatt a bérük további 10 százalékot veszített a reálértékéből, így a nettó fizetésük voltaképpen több mint 20 százalékkal csökkent – magyarázta a szakszervezet.

Radu Oprea gazdasági miniszter mindössze annyit ígért, hogy a lottótársaság április elsejei átszervezése után az alkalmazottak bére változatlan marad. A szakszervezet azonban nem hivatalos forrásokból úgy tudja, hogy a lottótársaság idei költségvetésének tervezete az étkezési és az üdülési csekkek értékének 50 százalékos csökkentését írja elő.