Románia nem ismeri el az orosz hatóságok által az elfoglalt ukrajnai területeken szervezett elnökválasztás legitimitását – közölte a bukaresti külügyminisztérium.

A tárca közlemény hangsúlyozza: a Donyeck, Luhanszk, Zaporozzsja és Herszon területet, valamint a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol várost az Oroszországi Föderáció jogellenesen annektálta vagy ideiglenesen megszállva tartja.

A külügyminisztérium újólag megerősíti, hogy határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül’ – áll a szaktárca pénteki közleményében.

A külügyminisztérium figyelmeztet: az ukrán törvények értelmében ‘büntetőjogi és közigazgatási következményekkel jár” a megszállás alatt lévő területeken tartott választásokon való részvétel, ezért a bukaresti diplomácia határozottan ellenzi a román állampolgárok vagy román jogi személyek részvételét az Oroszországi Föderációban tartott választások megfigyelésében.

Az Oroszországi Föderációban március 15-17. között elnökválasztást tartanak. Az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy „a nemzetközi kötelezettségekkel ellentétben” nem hívják meg az EBESZ megfigyelőit.