A nemi egyenlőtlenség Észtországban a legsúlyosabb. A balti államban a nők bruttó órabére 21,3 százalékkal kisebb a férfiakénál.

Uniós szinten a nők béhátránya átlagosan 12,7 százalék. Magyarország a felső negyedben helyezkedik el olyan régi tagországok társaságában, mint Ausztria és Németország. Románia a harmadik legjobb helyezést érte el 4,5 százalékkal. Országunkat mindössze Olaszország előzi meg 4,3, illetve Luxemburg -0,7 százalékkal. A Benelux nagyhercegség egyébként az egyetlen, ahol a férfiak kevesebbet keresnek a nőknél.

A statisztikát a nemzetközi nőnap alkalmából tette közzé a Magyar Távirati Iroda. Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején, 111 éve született döntés arról, hogy március 8-a legyen jelképesen a nőké. A legtöbb országban ekkortájt erősödtek meg a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a választójog elnyerésére, a foglalkoztatásban és a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére, idézi fel az MTI.

A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, a tüntetéseken – amelyeken sok férfi is részt vett – a nők választójogának megadását követelték. Az időpont 1913-ban tevődött március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857. évi sztrájkjának emlékére.