A holland ügyvivő kormány igazságügyi minisztere, Dilan Yesilgöz törvényi előírássá teszi az egységes viseletet az önkormányzat által foglalkoztatott városi rendészek számára, megakadályozva ezáltal, hogy olyan vallási jelképeket viselhessenek szolgálatban, mint a hidzsáb vagy a kipa – írta a NOS hírportál.

A miniszter iránymutatást adott ki a helyi önkormányzatok számára, amelyben azt írja, hogy ezeket a vallási jelképeket nem szabad engedélyezni, mert „befolyásolja a semlegességet.”

Yesilgöz ebben a kérdésben már régóta ellentétben áll Arnhem, Amszterdam és Tilburg városok tanácsaival, amelyek lehetővé teszik a városi rendészek számára, hogy munkájuk során vallási szimbólumokat viseljenek. Az önkormányzatok szerint ez a vallásszabadság velejárója és elősegíti az integrációt.

Az igazságügyi miniszter, akit ebben az ügyben a parlament és a városi rendészek szakszervezete is támogat, azt nyilatkozta, hogy a törvényi rendeletre azért van szükség, mert az önkormányzatokkal folytatott egyeztetések nem vezettek eredményre. Tagadja, hogy rendeletnek bármi köze lenne bizonyos vallási csoportokhoz tartozó emberek diszkriminációjához. „Az egyház és az állam szétválasztásáról van szó, ami minden, csak nem régimódi elv, és továbbra is nagy szükség van rá” – húzta alá.

Az Emberi Jogok Intézete független holland testület szerint a miniszteri rendelet megbélyegző és hatástalan, továbbá „sértené a nők egy nagy csoportjának társadalmi részvételét és függetlenségét”.

„A vallási szimbólumok vagy ruházat tilalma a gyakorlatban különösen a lányokat és nőket fogja sújtani, akik a fejkendő viselését vallási kötelességüknek érzik. A semlegesség magatartás kérdése, nem pedig az öltözködésé” – szögezte le a testület.