Ma romantikusabb lesz a hangulat, mint korábban; több okunk is van rá. Szó lesz a házasság világnapjáról, a házasság hetéről, illetve a sokat emlegetett Bálint-napról, amely a magyar nyelvterületen az angol név közvetlen átvétele miatt főként Valentin-napként ismerős. És nem hagyhatom ki a két kakukktojást, a rádiózás világnapját, valamint a könyvajándékozás világnapját; utóbbi célja, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. 

Most visszatérek a házasság világnapjához, amelyet minden év február második vasárnapján ünnepelnek, és idén 11-ére esett; házaspárok kezdeményezésére, az 1980-as években indult útjára Amerikából. Ahogy már korábban is szóba került, a magasztos érzelmi töltet ellenére a házasság világnapját kis kezdőbetűvel kell írni, ugyanúgy, mint az ünnepek, történelmi események, időszakok nevét.

A bevezetőben már említett, szintén kisbetűs házasság hete 2024-ben február 11-én kezdődött és 18-án ér véget. Közel két évtizede, Angliában kezdeményezték, és minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára szeretné irányítani a figyelmet. Ma már négy kontinens huszonegy országában ünneplik.

És megérkeztem a február 14-i Valentin-naphoz, vagyis a Bálint-naphoz. Az elmúlt napokban feltűnt, hogy bár egyre több vendéglátóipari egység, színház, könyvtár hirdetett különféle programokat a szerelmesek napja alkalmával, az esetek nagy százalékában elírták a megnevezést.

Szabály szerint, ha egy tulajdonnév valamilyen jelöletlen kapcsolatot alkot egy köznévvel, a két tagot kötőjellel kell összekapcsolni. Mai példánknál maradva: amennyiben a Valentin vagy a Bálint nevet a nap köznévvel társítjuk, kötőjelet teszünk a kettő közé. Legtöbb helyen a kötőjel nélküli írásmód fordult elő, de az is megtörtént, hogy hosszú í betűvel írták a Valentin nevet.

Ideje rátérni az első kakukktojásra, vagyis a rádiózás világnapjára, amelyet 2012 óta ünnepelünk minden év február 13-án arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon határozott arról, hogy saját rádiót hoz létre. A másik kakukktojás a könyvajándékozás világnapja; a Bálint-naphoz hasonlóan február 14-én ünneplik. Bár az angol megnevezésben minden szó nagy kezdőbetűs, a magyar névnél maradunk a csupa kisbetűs írásmódnál. A témával kapcsolatban egy rövid, de igencsak megszívlelendő idézetet ragadtam ki Móra Ferenctől: „A jó könyveket el kellene tiltani, hogy olvassák is őket.”