Novák Katalin, Magyarország hatodik köztársasági elnöke február 10-én, szombaton este lemondott államfői tisztségéről. A lemondás akkor válik jogerőssé, amikor lemondási szándékát levélben is jelzi az Országgyűlésnek, megbízatásának utolsó napjaként megjelölve egy 15 napnál nem korábbi időpontot.Ezt a képviselőknek el kell fogadniuk, majd ezt követően veheti át Kövér László házelnökként ügyvivő jelleggel az államelnöki feladatokat.

A parlament 30 napon belül választ új köztársasági elnököt. Ahhoz, hogy valaki jelölt legyen, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlására lesz szükség ,ez minimum 40 ajánlást jelent.Emellett a köztársasági elnöknek a parlament kétharmadának bizalmát kell élveznie.

A magyar demokrácia történetében eddig egyetlen alkalommal történt hasonló, 2010-ben: az akkor hivatalban levő Schmitt Pál, egy a doktori címével kapcsolatos plágiumbotrány miatt két évvel megválasztását követően lemondott. Novák Katalin megválasztott köztársasági elnökként 2022. március 10-én, tett esküt az Országgyűlés plenáris ülésén.

MTI/Hegedüs Róbert