Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi felületen szerdán közzétett üzenetében bejelentette, hogy telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután kedden a török parlament ratifikálta a svéd csatlakozást, így már csak Magyarországnak kell meghoznia ezt a döntést.


Üzenetében a főtitkár kiemelte: üdvözölte, hogy a miniszterelnök és a kormány egyértelműen támogatja Svédország NATO-tagságát, és reményét fejezte ki, hogy a ratifikáció Magyarországon is befejeződik, amint a parlament újra összeül.
A ratifikálás azonban továbbra sem ígérkezik zökkenőmentesnek. A magyar miniszterelnök az X-en bejelentette, hogy meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt, Ulf Kristerssont. A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével. Tobias Billström svéd külügyminiszter erre azt nyilatkozta: Stockholm „nem lát okot” arra, hogy Magyarországgal tárgyaljon. Helyette felkérte a magyar kormányt, hogy minél hamarabb ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.