Noha az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes feltételt – jelentette ki ma az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban.

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzete és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitán kiemelte: az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény szavatolja a bírói függetlenség megerősítését, és korlátozza az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás lehetőségét. Mint mondta, Magyarország teljesítette Brüsszelnek az ezzel kapcsolatos kéréseit. A szexuális kisebbséget érintő jogokkal, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok miatt visszatartott pénzeszközök azonban mindaddig befagyasztva maradnak, amíg Magyarország nem teljesíti az összes szükséges feltételt – szögezte le az uniós bizottság elnöke.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter ma bejelentette, hogy újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra. Rámutatott: ezzel az elmúlt három hétben már több mint 520 milliárd forintot kapott Magyarország a neki járó, korábban blokkolt forrásokból. Emlékeztetett, hogy tavaly december végén csaknem 780 millió euró érkezett a Helyreállítási Alap hitel forrásaiból, majd idén év elején 445 millió euró a jelenlegi uniós költségvetési időszak keretéből, ami most újabb 140 millió eurós forrással egészült ki – magyarázta közösségi oldalán tett bejegyzésében Varga Mihály magyar pénzügyminiszter.