A Hamász második emberének meggyilkolása megnehezíti a tűzszüneti- és túsztárgyalásokat – nyilatkozta a katari miniszterelnök az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Dohában.

Korábban egy izraeli drón megölte a Hamász vezetőhelyettesét, Száleh Arourit Bejrútban. A merényletet Izrael hivatalosan nem vállalta magára, de a libanoni kormány és a Hamász is őket teszi felelőssé. A katari miniszterelnök elmondta, országa ennek ellenére folytatja az erőfeszítéseit a tárgyalások mediálásában. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kifejtette, hogy a palesztinokat nem szabad arra kényszeríteni, hogy elhagyják Gázát– írja a BBC. Mint fogalmazott, lehetővé kell tenni számukra, hogy visszatérhessenek otthonaikba, amint azt a körülmények lehetővé teszik, és elítélte egyes izraeli miniszterek kijelentéseit, akik a palesztinokat máshová telepítenék át.

Az amerikai külügyminiszter közel-keleti tartózkodása során arra figyelmeztetett, hogy a térségben uralkodó feszültség további növekedése még nagyobb bizonytalanságot és még több szenvedést okozhat. Hozzátette, túl sok ártatlan palesztin férfi, nő és gyermek halt már meg a háborúban.