Evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin szélsőséges szervezet elleni háború, miután lejárt a tűzszünet – közölte egy izraeli katonai szóvivő.Az izraeli hadsereg tegnap bejelentette: a harcok pénteki újrakezdése óta erői tovább támadják az iszlamista Hamasz terrorszervezet célpontjait, felszámolják a terroristákat és megsemmisítik fegyvereiket.

Izraeli közlés szerint péntek reggel óta a palesztin fegyveresek számos rakétával támadták Izraelt, a Gázai övezettel szomszédos kibucok és Szderót város mellett légiriadó volt a távolabbi Askelónban is. A polgári védelem ismét háborús rendszabályokat vezetett be Izraelben, különböző gyülekezési korlátozásokat vezettek be a Gázai övezettől és a libanoni határtól való távolság függvényében, és az ország középső részein is távoktatást tartanak azokon a helyeken, ahol nem biztosítottak a megfelelő óvóhelyek az iskolákban.

A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel a tűzszüneti megállapodás megújításáról, noha a Hamasz nem adta át a korábbi egyezségnek megfelelően túszainak névsorát, és rakétákkal támadta Izraelt. A Hamasz azt állítja, a megbeszéléseken Izrael elutasította azt a javaslatát, hogy a tűzszünet folytatásának feltételeként idős férfi foglyokat és holttesteket adjanak át.

Taylor Brandon/Unsplash