A tordai sóbányában érlelt hústermékek (Salinate de Turda) elnevezését bejegyezték az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós nyilvántartásába. Ez a tizenharmadik uniós szinten levédett romániai élelmiszertermék.

A Salinate de Turda védett földrajzi jelzésű termékként való elismeréséről még október 26-án döntött az Európai Bizottság, az erről szóló végrehajtási rendelet pénteken jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában – számolt be a mezőgazdasági minisztérium.A közlemény szerint a döntés nyomán jelenleg 13 romániai élelmiszer részesül uniós védelemben, a Salinate de Turda mellett többek között a szebeni szalámi, a szebeni juhtúró, a barcasági füstölt pettyes busa és a libánfalvi tehéntúró.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzést azok a termékek viselhetik, amelyek előállításának, feldolgozásának vagy elkészítésének legalább egyik részfolyamata az adott régióban történik. A mezőgazdasági minisztérium emlékeztetett arra, hogy a Salinate de Turda termékeket teljes egészében egy körülhatárolt földrajzi régióban, a Kolozs megyei Tordán és a városhoz közeli településeken állítják elő.

Parajd, 2023. szeptembere
Boboc-Darvas Tímea/SRR