Novemberre vonatkozóan már a harmadik egymást követő hónapban romlott a németországi fogyasztói hangulat a GfK gazdaságkutató intézet szerint. A mutató az előző havi mínusz 26,7 pontról mínusz 28,1 pontra esett vissza.

Szakértők szerint az év végig „el lehet felejteni” a fogyasztói hangulat javulásához fűzött reményeket. Mindenekelőtt a magas élelmiszerárak gyengítik a németországi háztartások vásárlóerejét, és így a magánfogyasztás idén nem lesz a gazdaság egyik pillére.


A háztartások megtakarítási hajlandóságának emelkedése is a fogyasztói hangulat további romlására utal: a mutató az októberi 8,0 pontról novemberre 8,5 pontra nőtt. A jövedelmi várakozások mutatója az előző havi stabilizálódás után novemberre 4,0 ponttal mínusz 15,3 pontra romlott.


A vásárlási hajlandóság mutatószáma már több mint egy éve stagnál, és most sem változott, az előző havi mínusz 16,4 pont után mínusz 16,3 ponton áll, ami rendkívül alacsony szintnek számít – legutóbb a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság idején állt a hasonlóan alacsony szinten.
A gyenge vásárlási hajlandóság valószínűleg a magas infláció mellett a munkanélküliség növekedésével hozható összefüggésbe, ami növeli a munkahely biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.


A jövedelmi kilátásokkal ellentétben némileg javult a lakosság körében a gazdasági helyzet alakulásához fűzött várakozás: a mutatószám az előző havihoz képest szerény egypontos emelkedéssel mínusz 2,4 ponton áll, szemben az egy évvel korábbi mínusz 22,2 ponttal.