Az orosz-ukrán háború és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is az eddigi intenzitással folytatja Magyarország az erdélyi magyar közösségek támogatását, hiszen anélkül nincs nemzeti kormányzás, hogy a határon túli közösségeket ne segítenék – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a nemzeti ünnep alkalmával Kolozsváron.

Magyar Levente azt követően, hogy tárgyalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, kiemelte: a magyar kormány alapvető hozzáállása, hogy mindig meghallgatja a helyi közösséget arról, mire lenne szükségük a szülőföldjükön való boldogulásukhoz.

Magyar Levente a magyar-román kapcsolatokról azt mondta, fontos kétoldalú beruházásokat terveznek, amelyek Románia remélt mielőbbi schengeni csatlakozása fényében kiemelt jelentőséggel bírnak.

Tárgyalnak infrastrukturális összeköttetésekről is, mint az M49-es autót, amely Budapestet Nyíregyházán keresztül Szatmárnémetivel fogja összekötni, és a harmadik nagy autópálya-csatlakozás a két ország között – tette hozzá az államtitkár.